Slachterij

Slagerij Bouter is één van de laatste zelfslachtende slagerijen in Nederland!

Zoals vertelt slacht Slagerij Bouter haar vee nog zelf. Als één van de weinigen in Nederland voldoet ons bedrijf nog aan de eisen van deze tijd. Dit heeft wel enige moeite en geld gekost vanwege verschillende verbouwingen aan de slachtplaats. Natuurlijk is het ook van belang dat de slager zich de vaardigheden van het slachten eigen heeft gemaakt. Deze vaardigheid is niet meer te leren op een school, alleen nog maar bij de zelfslachtende slagers.
 

Elke maandagmorgen wordt het vee aangeleverd en levend gekeurd door de Rijksdienst voor de keuring van Vlees en Vee (RVV). Het vee mag absoluut geen tekenen van innerlijk of uiterlijk letsel vertonen. Ook moeten de oornummers overeenkomen met de bijbehorende documenten. Als dit allemaal in orde is, worden de dieren geslacht. Dit wordt op een professionele en goedgekeurde wijze gedaan. Gemiddeld slachten wij 12 varkens en 2 stieren per week.
 

Als het vee geslacht is, komt de keurmeester voor de tweede maal om de geslachte dieren te keuren. Zowel vlees als organen worden gekeurd op eventuele sporen van innerlijk letsel; dit is immers niet altijd aan de levende dieren te zien.
Van het varkensvlees wordt een trichine-onderzoek gedaan; dit wil zeggen dat er een stukje vlees meegenomen wordt, waarna in het laboratorium van het RVV wordt gekeken of alle organen goed zijn. Als het onderzoek is afgerond en de uitslag is positief, wordt het vlees gestempeld. Dit geeft aan dat het goedgekeurd is en vanaf dit moment kan worden begonnen met de bewerken van het varkensvlees.
 

Het geslachte rund wordt na het stempelen in de koelcel gehangen. Dan moet het vlees “besterven”; dit wil zeggen dat het een dag in de koeling moet hangen en dat er niets mee gedaan wordt. De volgende dag wordt het rund uitgesneden en kan ook hier begonnen worden met de bewerking.